Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus, RTS
Foto: Džon Regan

Brojni posetioci, uglavnom Amerikanci, prisustvovali su početkom oktobra jedinstvenom kulturno-umetničkom programu „Doživite Balkan“, održanom u Irvingu, okrug Dalas, u Teksasu.

Domaćin, srpski Kulturni centar „Rastko“, koji deluje na metropolitanskom području Dalasa i Fort Vorta, predstavio je sa Biljanom Regan iz Merilenda i njenim saradnicima folkornu baštinu Srbije i Balkana u formi nesvakidašnjeg audio-vizuelnog putovanja kroz prostor i vreme.

Program „Doživite Balkan“ činili su muzički nastupi, najpre srpske folklorne grupe „Rastko“, a potom Rejčel Laviole, Amerikanke koja je uz gitarsku pratnju Džozefa Pilova izvela pesme iz Srbije, Severne Makedonije i Bugarske, i bugarskog ansambla „Ljuš“. Centralni događaj bila je revija Biljane Regan, u okviru koje je prikazano dvadeset pet nošnji naroda iz regiona bivše Jugoslavije, Bugarske i Rumunije, sve iz Biljanine privatne kolekcije. Nosili su ih mladići i devojke većinom iz Srbije.

U izložbenom delu posetioce je očekivala postavka nakita, ćilima, lutaka i drugih eksponata iz njene riznice, ali i mozaici umetnice Vojne Baštovanović Kastil.

Do realizacije programa došlo je zahvaljujući saradnji Biljane Regan sa Jelenom Medić i Marijom Gluščević Draganić, koje vode KC „Rastko“. Inače, ovo udruženje je već nekoliko godina središte srpske kulture severnog Teksasa, a svoje aktivnosti temelji na očuvanju matičnog identiteta, posebno jezika i tradicionalnih vrednosti.

Izvor: Radio-televizija Srbije